Duur partneralimentatie van 12 naar 5 jaar

Met ingang van 1 januari wordt de duur van het betalen van partneralimentatie ingekort van 12 naar 5 jaar. De lange termijn voor het betalen van partneralimentatie wordt door veel mensen als onrechtvaardig ervaren. Het is een bron van veel conflicten. De overheid hoopt met het inkorten van de alimentatieduur het aantal rechtszaken hierover fors te verminderen. Er is nog een tweede reden voor het verlagen van de termijn voor het betalen van partneralimentatie. Beide partners zijn sneller weer economisch zelfstandig.

Van 12 naar 5 jaar
De wettelijke plicht voor het betalen van partneralimentatie was tot eind 2019 maximaal 12 jaar. Alleen als het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd en er geen kinderen uit het huwelijk zijn geboren, dan is de maximale alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk. Volgens de nieuwe wet duurt een verplichting tot het betalen van partneralimentatie maximaal de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Er is een aantal uitzonderingen:

  • Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan eindigt de partneralimentatie op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW leeftijd bereikt.
  • Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is geboren vóór of op 1 januari 1970, dan eindigt de partneralimentatie na 10 jaren.
  • Als er kinderen uit het huwelijk zijn geboren dan eindigt de verplichting om partneralimentatie te betalen niet eerder dan op het moment dat het jongste kind 12 jaar wordt.

Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op. Een intakegesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.