Knigge Mediation | mediator Zwolle | De stress van kinderen in echtscheidingssituaties

Stress bij kinderen bij scheiding verantwoordelijkheid van ouders

Stress bij kinderen bij scheiding is belangrijk om aandacht voor te hebben. Een scheiding brengt allerlei gevoelens met zich mee. Spanning, onzekerheid, volle bak emoties en een flinke dosis stress. Je zit als ouders in een emotionele achtbaan.  Dikwijls (onbewust) vechtend om de beste plek. Daarbij vergeet je wel eens dat jullie kinderen in het achterste karretje zitten.

“De kinderen hebben er geen last van.” Is dat wel zo?

Kinderen ervaren ook stress. En niet zo’n klein beetje ook. Ze doen stoer of spelen het lieve rustige kind. Soms een boze bui of hevig verdriet, maar vaak lijkt het wel te gaan. Ik hoor het ouders zeggen. “De kinderen hebben er geen last van”.  Niet zelden is dat wat kinderen doen. Zichzelf wegcijferen en de onveiligheid verduren en er ogenschijnlijk geen last van hebben. En hoe ouders ook hun best doen, een scheiding en ook de tijd daarna is altijd een onveilige periode voor kinderen. En als de rust een beetje is terug gekeerd breekt de volgende stressvolle periode voor ze aan. De nieuwe liefde van vader of moeder. Het ultieme signaal voor kinderen dat de scheiding voor altijd is en het tussen papa en mama echt nooit meer goed komt.

Dynamiek tussen kind en ouder

In spannende of nare tijden krijgt je brein een seintje om maar zo snel mogelijk stresshormonen aan te maken. De hartslag gaat omhoog, net zoals je ademhaling en je bloeddruk. Je staat “aan”,
je lontje is uiterst kort en je voelt je rot. Omdat bij een scheiding het allemaal nog zo onzeker is wat er staat te gebeuren, lukt het nauwelijks om het stressniveau weer omlaag te krijgen. Je hebt als ouder in deze periode al vaak je handen vol aan jezelf.  Kinderen voelen dat en zeker de jonge kinderen gaan jou dan niet belasten. Dat is de dynamiek van de afhankelijkheid van het kind naar de ouder.

Jonge kinderen hebben een veilige, voorspelbare en liefdevolle omgeving nodig om hun basis te kunnen leggen. Stress bij kinderen bij scheiding is lastig te voorkomen.  Wanneer ze al vroeg in hun leven blootgesteld worden aan stress als gevolg van bijvoorbeeld een scheiding, kan dit invloed hebben op hun ontwikkeling. Hoe langer de onveiligheid duurt hoe groter het effect. Bij jonge kinderen ontwikkelen zich juist de hersengebieden die gevoelig zijn voor stress erg snel. En door de stress gaat deze ontwikkeling anders dan bij kinderen die deze stress niet ervaren.

Stress bij kinderen bij scheiding verantwoordelijkheid ouders

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar traumatische stress bij jonge kinderen. Deze kinderen lijken, naast concentratie- en planningsproblemen erg kwetsbaar te zijn voor gedragsproblemen en angststoornissen. Ook zijn er aanwijzingen dat hevige stress op jonge leeftijd het risico op dementie verhoogt.
Voor ouders in scheiding is het een hele verantwoording te zorgen dat hun kinderen zo goed mogelijk door deze periode komen. Soms heb je als ouder hulp nodig om te kunnen dealen met je eigen pijn. Het erkennen dat je het niet allemaal alleen kunt, is al een stap in de goede richting.
En regel je scheiding alsjeblieft in overleg. Met een mediator die jullie op het spoor houdt het gezamenlijke doel te bereiken. Goed uit elkaar gaan als partners en goed samen verder gaan als liefdevolle ouders. Ik help je graag! 

Wil je vast beginnen? Vila Pinedo (www.villapinedo.nl) heeft een online training ontwikkeld speciaal voor ouders die het nog beter willen doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.