Gaan je ouders scheiden? 10 TIPS

Je ouders houden van je. ze zijn nu alleen teveel met zichzelf bezig. Door hun verdriet kunnen ze vaak niet meer helder denken. Ik heb tien tips voor jou op een rijtje gezet:

 1. Laat ze weten dat jij ook van hen houdt, maar dat het ruziemaken in jouw bijzijn moet stoppen. Dat voelt niet veilig. Zeg of schrijf dit aan je ouders. Stuur ze bijvoorbeeld allebei dezelfde mail, whatsapp of sms.
 2. Bedenk dat je ouders ooit verkering met elkaar hadden en dat de scheiding vooral daarover gaat. Dat het uit is. Scheiden doe je niet vanwege de kinderen. Die doen niets verkeerd. Het is niet jouw schuld. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun beslissingen.
 3. Zoek iemand om mee te praten. Een coördinator of meester/leraar op school, een moeder van een vriendje, een coach of een oom of tante. Je hebt een maatje nodig om mee te overleggen. Praten helpt.
 4. Probeer tijd alleen met je moeder of vader te vinden en vraag hem of haar eens hoe zij waren als kind. Als ze luisteren, kun je uitleggen hoe vervelend je het vond als zij lelijke dingen zeggen over de ander, je vader of je moeder. Dat je daardoor nooit meer zin hebt om iets aan hen te vertellen over jezelf. Blijf praten of mailen met je ouders.
 5. Maak een schema voor op de ijskast. Zet daarin duidelijk wanneer jij bij je vader of je moeder bent, wanneer je training is en wie je komt ophalen. Dit helpt als er gewisseld moet worden of als je een feestje hebt en dus niet of later komt. Denk vooruit!
 6. Jij bent geen ‘reddende engel’ voor je moeder of vader. Laat ze hun eigen problemen oplossen, dus doe niet mee aan berichten via jou van je moeder aan je vader en andersom.
 7. Tijdens een scheiding krijgen kinderen vanaf 12 jaar een brief van de rechter om te komen praten. Ook als je ouders aan bemiddeling doen, dat heet mediation. Je hoeft daar niet heen maar het kan soms wel nuttig zijn. Bij mediation mag je altijd aan de begeleider vragen of hij of zij ook een keer met jou wil praten. Zo snap je beter wat er speelt en kun je je eigen mening geven. Dat kan ook als je nog geen 12 jaar bent.
 8. Je ouders moeten een ouderschapsplan maken voor de scheiding. Als het gaat over de omgang en de plek waar je gaat wonen mag jij vertellen wat je wel of juist niet wil. Dat betekent niet dat alles precies zo gaat als jij hebt verteld, want je ouders kiezen en beslissen. Soms wil je dat juist wel. Als niemand naar je wil luisteren, schrijf dan een mailtje naar de mediator of aan de rechter. Misschien kun je iemand daarbij om hulp vragen, zoals aan je leraar. De mediator en de rechter vindt je bij de rechtbank in het gebied van jouw woonplaats, kijk daarvoor op de website www.rechtspraak.nl
 9. Wil je echt niet meer naar de andere ouder, schrijf daar dan een brief over. Leg het heel goed uit. Hoe komt het dat je weg wilt blijven. Soms is de situatie zo erg dat de rechter voor jou een bijzonder curator kan benoemen. Dat is iemand die alleen voor jou opkomt in de rechtszaak.
 10. Heb je nog meer vragen, kijk dan eens op de website van Villa Pinedo of in het boek ‘Aan alle gescheiden Ouders’, waarin in hoofdstuk 6 vragen van kinderen worden beantwoord.
1 antwoord
 1. Vincent Rondwijk
  Vincent Rondwijk zegt:

  Bedankt voor het delen van de tips voor wanneer ouders gaan scheiden. Ik kan mij voorstellen dat je als kind veel vragen en onzekerheden hebt. Schuldgevoel speelt helaas ook vaak en rol bij kinderen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.